Nagyon fontos igazságot fogalmaz meg a régi mondás, miszerint az vagy, amit megeszel. Táplálkozásunk ugyanis testsúlyunk, fizikai kondíciónk és egészségünk mellett szellemi teljesítőképességünket is befolyásolja. Ennek oka, hogy az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma jelentős hatással van a sejtek közötti információáramlásért felelős ingerületátvivő anyagok termelődésére és szintjére, amely kihat szellemi frissességünkre és koncentrációsképes-ségünkre. Érdemes tehát odafigyelni, hogy szervezetünk semmiféle ásványi anyagban, nyomelemben és vitaminban ne szenvedjen hiányt. Az alábbiakban sorra vesszük a memóriaserkentő tápanyagokat.
1. | Kiváló memóriaösztönzők az aminosavak. A tejtermékekben, a hüvelyesekben és a diófélékben találhatók elsősorban, és az agy teljesítőképességét növelik. |
2. | TSzintén fontosak a komplex szénhidrátok, amelyek az energiaellátásért és a stabil vércukorszintért felelősek. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tésztafélék valamint a burgonya a legjobb forrásuk. |
3. | A vitaminok közül főként az A-, a B-, a C- és az E-vitamin erősítik idegrendszerünket és javítják keringésünket. A-vitamint többek között a tej és a tejtermékek (főleg a vaj és a tejszín), a belsőségek (főleg a máj), a tojássárgája, a tengeri halak, a sötétzöld leveles zöldségek (pl. a saláta és a brokkoli), a sárga zöldségek (pl. a sárgarépa és a sütőtök) valamint a sárga gyümölcsök (pl. a kajszibarack) tartalmaznak. Kiváló B-vitamin források a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sertéshús, a csirkemell, a zöldborsó, a búzakorpa, a hántolatlan rizs és az élesztő mellett a tojás, a máj, a vese, a hal, a leveles zöldfőzelék, a cukorborsó, a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a bab. A C-vitaminban leggazdagabb élel-miszerek a brokkoli, a paradicsom, a paprika, a citrom, a narancs, az eper, a dinnye és a héjában főtt burgonya, míg E-vitaminhoz elsősorban növényi olajokból, búzacsírából és egyéb gabonacsírákból, húsból, májból és tojásból juthatunk. |
4. | Az ásványi anyagok és nyomelemek (magnézium, kalcium, vas, bór stb.) vérképző hatásúak és fontos anyagcsere-folyamatokat irányítanak. Ezeket a magvak, a diófélék és a szárított gyümölcsök tartalmazzák elsősorban. |